Brandy

Brandy

bottle and glass of brandy on a white backgroundBrandy je alkoholický nápoj, který se nejvíce vyrábí ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Řecku. Mezi přední značky patří Byass, Sandeman či Metaxa, kterou můžete znát především z televizních reklam.

A jak přesně se brandy vyrábí? Základní surovinou jsou hrozny vinné révy. Právě proto je brandy také označována za vinnou pálenku nebo vínovici. Z hroznů se pak vyrábí klasické víno, jež se dále destiluje a nechává se zrát v sudech. Zvláštností je, že sudy, kde se brandy nechává zrát, byly dříve využívané k výrobě sherry. Díky tomu získává brandy jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Doba zrání v sudech má velký vliv na výslednou kvalitu brandy. Platí, že čím brandy zraje déle, tím je kvalitnější. Destilovaná brandy nejběžněji obsahuje 40% alkoholu.

Podle doby zrání, je možné dělit brandy do následujících skupin:

–          V.S. (Very Special) – jde o brandy, která zraje v dubových sudech minimálně 2 roky

–          V.S.O.P (Very superior old pale) – jedná se o koňak, v sudu zraje minimálně 4 roky

–          X.O. (extra old) – tento koňak zraje více jak 6 let.

Hayward, CA - July 27, 2014: Bottle of E&J Brandy, Original extrČasto dochází k tomu, že lidé brandy označují za koňak. To je na půl pravda. Koňak je totiž jednou z druhů brandy.

O čem se zde dále musíme zmínit, jak se brandy správně pije. Brandy se podává do sklenice, která má tvar tulipánu. Tento alkoholický nápoj by měl být před podáváním také správně vychlazen. Optimální teplota je kolem 19°C. Někteří lidé tvrdí, že je dobré sklenici před nalitím brandy nahřát. To by však mělo za následek příliš rychlé uvolnění aromatických látek. Lepší variantou je zahřívat koňak teplem své ruky.  Brandy se pije pomalu a po malých doušcích. Je nudné ji opravdu vychutnat.

Pokud tento lahodný alkoholický nápoj, který má jedinečnou barvu, chuť a vůni, ochutnáte, nebudete chtít pít už žádný jiný.

O webu

Naše internetová stránka o alkoholu je věnována všem, kteří mají zájem se o alkoholických nápojích dozvědět více. Seznámíme vás s nejvíce nakupovanými alkoholy – jde především o pivo, víno, slivovice. Dále vám přiblížíme také zahraniční produkty, mezi které můžeme zařadit gin, brandy, whisky nebo tequillu. Kromě jejich charakteristik získáte také představu o tom, jak se vyrábí, jak se mají správným způsobem konzumovat či které alkoholické nápoje jsou vhodné k výrobě alkoholických koktejlů. To vše a mnohem více právě zde!