Víno
K dalším velice oblíbený alkoholickým nápojům patří víno. K nejvýznamnějším vinařským státům patří Francie, Česká republika, Itálie a Portugalsko.
Vína podle barvy rozdělujeme na bílá, růžová a červená. Bílá vína se vyrábí především z bílých hroznů. K jejich výrobě jde však použít i růžové, červené nebo modré hrozny. Při výrobě je rmut lisuje. Tím se získá čistý mošt ke kvašení. Pokud se rozhodnete vyrábět bílá vína z modrých nebo červených hroznů vinné révy, získáte víno, které se označuje klaret. Růžová vína, neboli rosé, se vyrábí z modrých hroznů. Červená vína získáte pouze z modrých hroznů. Hrozny se po sběru nechají nakvasit a tepelně zpracovat. Při jejich výrobě se rmut nechává několik dní kvasit. Kvašení probíhá delší dobu a také při vyšší teplotě, než je tomu u vína bílého.
Další členění vín je podle cukernatosti. Vína rozlišujeme na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Suchá vína obsahují maximálně 4 g zbytkového cukru na litr. Polosuché víno má pak 4,1-12 g zbytkového cukru na litr. Polosladké 12,1-45 g a sladká vína se vyznačují nejvyšším množstvím cukru na litr, tedy nad 45 g.
Velice často se můžete také setkat s označením stolní víno. Tato vína se vyrábí pouze na území České republiky a to z hroznů, které mají minimálně 11°cukernatosti, nebo rmutu či moštu. Tato vína nesmí být označena názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti, ze které víno pochází. Naopak jakostní vína musí být označena názvem vinařské oblasti a druhem vinné révy. Jakostní vína se vyrábí z hroznů, které mají 15°cukernatosti.
Kromě klasických vín rozlišujeme ještě šumivá vína a sekty. Šumivá vína se vyrábí prvotním či druhotným kvašením vín.
Na trhu však můžete nalézt různá vína téměř ze všech koutů světa. Vína se nejčastěji prodávají ve skleněných lahvích. Zakoupit však můžete vína také v plastových lahvích či krabicových obalech. Na etiketě vína musí být uvedeno, o jaký typ vína se jedná, zde o suché, polosuché, atp. Dále o jaký druhy vinné révy se jedná, země a oblast, kde se víno vyrábí a v neposlední řadě rok výroby. Obecně platí, že čím jsou vína starší, tím buket výraznější.