Whisky
Whisky patří k velice oblíbeným nápojům. K největším producentům tohoto zlatavého moku patří Spojené státy americké. Jedná se o nápoj, který se vyznačuje medovou barvou a nezaměnitelnou chutí.
Whisky se vyrábí destilací z obilnin. Tyto obilniny je nutné nechat nejdříve uložit do dřevěných sudů, kde pomalu dozrávají. Zejména v Americe se kvalitní whisky připravuje destilací z kukuřice. Výroba znamenité whisky není příliš jednoduchá. Jen tedy na okraj si přibližme, jak taková výroba probíhá. K výrobě bude zapotřebí tři hlavní suroviny. Jedná se o vodu, ječmen a kvasinky. Tyto ingredience se využívají při výrobě irské whisky. U americké je více jak 50% využíváno kukuřice. Nejdříve je nutné namočit ječmen do vody, kde se nechá klíčit. Po naklíčení je nutné ječmen vysušit a upražit. Opražený ječmen rozsekáme a namočíme do horké vody. Vznikne nám cukerný roztok, který je připraven k fermentaci. Během této fermentace vzniká alkohol. Whisky je potřeba dále destilovat, aby měla dostatečné množství alkoholu, tedy kolem 70%. Skotská whisky je destilovaná 2x, irská whisky se destiluje dokonce 3x, čím se dosáhne objemu alkoholu kolem 85%. Poslední etapou je zrání v dubových sudech. V těchto sudech bude zrát přibližně 3 roky a více.
Jak již bylo výše zmíněno, existuje několik typů whisky. Jedná se o skotskou whisky, irskou whisky a americkou whisky. Záleží pouze na vaší chuti. Velice důležité je rozlišování tohoto nápoje na jednodruhovou whisky, která se vyznačuje velice jemnou a originální chutí, a na směsnou whisky. Ta u spotřebitelů převažuje. Je levnější a díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenou stabilní kvalitu a chuť.
Název whisky pochází z irské gaelšitiny, což v překladu znamená „voda života“. Toto označení získala zejména pro své léčivé účinky.